Lipozom, Geleceğin Teknolojisi
Lipozomlar,etken maddelerin hedef doku ve hücrelere maksimum düzeyde ulaşması için geliştirilmiş eşsiz fosfolipid küreciklerdir. Lipozomal teknoloji ile aktif bileşenlerin sindirim sistemi ve kanda kendilerini etkisizleştiren faktörlere karşı korunması sağlanarak , biyoyararlanımları ve hücre içi alımları artırılır.
Lipozom kürecikler , çift katlı ayçiçek lesitininden hazırlanmış toksik olmayan fosfolipitlerden oluşur. , Fosfolipitler bir hidrofilik baş ve bir hidrofobik kuyruktan oluşur. Fosfolipitler kendilerini su bazlı bir çözelti içinde bulduğunda, hidrofobik kuyruk yağdan hızlıca uzaklaşır , kendiliğinden iki paralel katman halinde dizilirler ve küresel yapılar oluştururlar.
Lipozom kürecikler , içerlerinde aynı anda hem suda çözünür hem de yağda çözünür bileşenleri taşıma kabiliyetine sahiptirler. Bu bileşenleri hedef dokulara gelince serbest bırakır. Oluşan bu çift katmanlı kürecik yapısı biyolojik olarak aktif bileşenleri etrafında koruyucu bir bariyer sağlar. Bir lipozomun iki tabakalı yapısı, insan vücudundaki her bir hücreyi çevreleyen hücre zarının yapısı ile neredeyse aynıdır.
ipozomal teknolojinin geçmişi 50 yıldan fazlaya dayanmasına rağmen , bunların aktif bileşenleri koruma ve hücreye teslim etme konusundaki çalışmaları özellikle son yıllarda hız kazanmıştır. Bu yöntem tamamen sağlıklı doğal bileşenleri hücreye ulaştırması , biyoyararlanımı ve dolayısıyla aktif bileşenlerin etkisini çok fazla artırması nedeniyle geleceğin teknolojisi olarak adlandırılmaktadır.
Lipozomal Teknolojisinin üstünlüğü , hücresel zarların birincil yapı taşları olan fosfolipidlerin eşsiz bileşiminde yatmaktadır.Kapsülün kendisi de vücudun ihtiyacı olan bir ilaçtır.
Lipozomal Teknolojisinin güzelliği, hücresel zarların birincil yapı taşları olan fosfolipidlerin eşsiz bileşiminde yatmaktadır. Lipozomal kürecikleri oluşturan membranlar, hücrelerimizin yapısıyla neredeyse aynıdır ve bunlar hücrelerin tamirinde kullanılan bileşenlerden oluşmaktadır. Fosfolipid memranlar içerisindeki aktif maddeyi hücreye teslim ettikten sonra kendileri de hücrelerin hücre zarlarının tamirinde kullanılır. Liposomların hem kapsülleri hem de içerdikleri aktif maddelerin tamamı vücutta kullanılır.
Her bir insan hücresindeki fosfolipid membranlar seçici bir bariyer görevi görmenin yanı sıra,hücre organellerini koruyan ve hücre içerisine girdiğinde yaşam fonksiyonlarını bozabilecek ve yok edebilecek kimyasallar ve patojenler için koruma sağlar. Fosfolipid membranlar bu işlevi yerine getirirken, serbest radikaller, patojenler ve toksinlerden kaynaklı sürekli saldırılara maruz kalırlar. İşte burada lipozomal kürecikleri oluşturan fosfolipidler , hasar görmüş insan hücrelerinin tamirinde kullanılır.
Toksin yükü fazlalığı ve patojenlerin oluşturduğu hücre hasarlarının giderilebilmesi için hücrelerimiz sürekli olarak bir fosfolipid kaynağına ihtiyaç duyarlar. İnsanlar bazı fosfolipid bileşikleri sentezleyebilirken , bazılarını yiyeceklerden almak zorundadır.. Sadece diyetten elde edilebilecek fosfolipidlere ‘esansiyel fosfolipidler’ denir. Lipozomlar, yüksek oranda Fosfatidilkolin (PC) içeren esansiyel fosfolipidlerden oluşur. Lipozomlar içerdikleri etken maddelere optimum koruma ve üstün taşıma sağlamakla kalmaz, aynı zamanda vücudun Fosfotidilkolin , ihtiyacını da karşılar.
Lipozomal ürünler oral kullanım ile intravenöz etkiye benzer başarı sağlayan eşsiz ürünlerdir.